Brandsäkra ditt hem

Lyssna

Ett tänt ljus, en påslagen spisplatta som glöms bort eller en dator som ligger i soffan och laddar. Mitt i vardagen kan en vanlig händelse orsaka en liten gnista som snabbt blir till en brand. Det kan hända i vilket hem som helst.

På de här sidorna får du tips på vad du kan göra för att minska risken att en brand uppstår i din bostad, och hur du kan agera om det skulle börja brinna. 

Tre livsviktiga saker i ditt hem

I varje hem bör det finnas brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Har du dessa tre saker har du ett riktigt bra grundskydd. Du blir varnad om det börjar brinna och du eller någon i din närhet kan släcka elden innan den hunnit ta fart ordentligt.

Brandvarnare

När du ligger och sover är du som mest utsatt. Har du inte en fungerande brandvarnare är det inte säkert att du vaknar av röklukten som uppstår vid en brand. Därför är en brandvarnare den billigaste och enklaste livförsäkring du kan ha.  

Placera brandvarnaren rätt

 • Placera brandvarnaren så centralt som möjligt i bostaden. Har du flera rum och mer än en våning i huset kan du behöva flera brandvarnare. 
 • Brandvarnaren ska sitta i taket, minst 50 cm ut från väggen. Det ger bäst funktion.
 • Om du har flera våningar i huset bör du ha minst en brandvarnare per våningsplan.
 • Placera gärna en brandvarnare i eller intill varje sovrum. Då har alla i bostaden möjlighet att höra och vakna av ljudet.
 • Kom ihåg att även ha brandvarnare i ditt fritidshus, båten, husbilen eller husvagnen.
 • Till sist: Testa dina brandvarnare regelbundet!

Så här gör du för att testa din brandvarnare

Tryck på knappen som sitter på utsidan av brandvarnaren. Då ska det höras ett högt pip. Hörs det inget pip kan det vara dags att byta batterier. Har du haft brandvarnaren i minst tio år kan det vara läge att köpa en ny.

Kom ihåg att regelbundet kontrollera att dina brandvarnare fungerar, helst en gång i månaden.

TIPS!
Lägg gärna in en återkommande påminnelse i mobilen när det är dags att testa din brandvarnare.
Du kan även prenumerera på en enkel sms-tjänst från Aktiv mot brand. Det gör du genom att registrera ditt mobilnummer på www.skyddadigmotbrand.se. Sedan får du en påminnelse varje gång det är dags att trycka på knappen.

Om brandvarnaren tjuter vid fel tillfälle

Om brandvarnaren ofta tjuter av matoset när du lagar mat eller ångan från din dusch sitter den troligen för nära spisen/duschen. Plockar du ner brandvarnaren finns det risk att den aldrig sätts upp igen. Flytta hellre brandvarnaren några meter längre bort från spisen/duschen och se om det fungerar bättre.

Brandsläckare

Det finns olika typer av släckmedel i brandsläckare. I hemmet eller fritidsboendet rekommenderar vi pulversläckare eftersom de klarar alla typer av bränder.

Förvara brandsläckaren synligt där du lätt kommer åt den och framför allt: Se till att du vet hur du använder den ifall olyckan skulle vara framme.

 • Vi rekommenderar en pulversläckare på minst 6 kg i en bostad. Godkänd europeisk standard är SS EN 3.
 • Placera din brandsläckare centralt, gärna nära köket eller där det finns en eldstad. Bor du i ett hus med flera våningar rekommenderar vi minst en släckare per våningsplan. Har du fler byggnader på tomten bör det finnas släckare även där.
 • Om du har fritidshus, båt, husbil eller husvagn, se till att ha pulversläckare där också.

Så använder du en brandsläckare

 1. Dra först ut sprinten uppe vid handtaget.
 2. Lossa slangen.
 3. Huka dig ner och gå inte för nära branden. En brandsläckare har ganska bra räckvidd.
 4. Rikta munstycket mot det som brinner och sikta på lågornas bas. 
 5. Tryck sedan in handtaget.

Tänk på att inte gå för långt in i ett rökfyllt rum. Så fort du börjar använda släckmedlet kommer sikten snabbt att försämras och du måste kunna hitta ut igen.

Så kontrollerar du din pulversläckare

Kolla trycket i din brandsläckare då och då, helst en gång per år.

 1. Skaka släckaren lätt och vänd på den några gånger. Pulvret får inte packas för hårt utan ska flöda fritt inne i behållaren.
 2. Kontrollera att nålen i tryckmätaren är inom det gröna fältet. Knacka försiktigt på mätarglaset för att se att visarna inte har fastnat.

Om släckaren har använts eller om den är gammal bör den lämnas in för påfyllning eller översyn.

Brandfilt

En brandfilt är ett bra komplement till brandsläckaren. Med hjälp av den kan du kväva en mindre eld. Det kan även fungera med en vanlig filt, ett täcke eller en matta – se bara till att de inte innehåller fleece eller nylon som lätt tar eld.

 • Brandfilten bör ha en storlek på minst 120 x 180 cm.
 • Placera gärna brandfilten i eller nära köket eftersom många bränder börjar just där.
 • Sätt fast fodralet på en vägg så går det snabbt och enkelt att dra ut filten när den ska användas.
 • Kom ihåg att ha en brandfilt även i fritidshuset, båten, husbilen eller husvagnen. 

Så använder du en brandfilt

 • Lägg filten bestämt över det som brinner, kasta den aldrig på elden.
 • Tryck sedan med händerna ovanpå filten för att kväva branden. Använd gärna handskar då värmen går igenom.
 • Om det börjar brinna i någons kläder, försök få personen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Lägg på brandfilten från huvudet och fortsätt ner mot fötterna. Börja täppa till uppe vid huvudet för att kväva branden. Jobba dig sedan neråt längs kroppen.
 • Om det börjar brinna i fett eller olja på spisen ska du aldrig använda vatten. Täck i stället över lågorna med grytlock eller en brandfilt.