Typiska brandrisker

Lyssna

Några av de vanligaste orsakerna till att det börjar brinna i bostäder är en bortglömd spisplatta när vi lagar mat eller i samband med att vi eldar i eldstäder. Här ger vi några tips och råd vad du bör tänka på för att minimera riskerna för brand.

Kastrull som står på en spisplatta i kök.
Var särskilt uppmärksam när du har het olja på spisen.

Kom ihåg spisplattan

En vanlig orsak till brand i bostäder är torrkokning, det vill säga bortglömd mat i en kastrull på en het spisplatta. Håll alltid koll på spisen när den är på och matlagningen är igång. Se till att spisfläkten är rengjord från fett och ha grytlock eller brandfilt i närheten för att snabbt kunna kväva en eventuell eld.

Fimpa säkert

Glöd från en cigarett är en annan vanlig orsak till att brand uppstår. Rök inte i sängen eller någon annanstans där du riskerar att somna från en tänd cigarett. Se alltid till att släcka cigaretten ordentligt när du rökt klart.

Levande ljus

Ha respekt för en brinnande låga. Släck alltid ljusen om du går ut ur ett rum eller en bostad. Se också till att ljusen står stadigt och att du inte har material som gardiner eller dekorationer som lätt börjar brinna i närheten.

Värmeljus kan vara extra riskfyllda. När de är på väg att brinna ut kan den smälta ljusmassan antändas och en häftig eldslåga uppstår. Undvik också att ha flera värmeljus stående tätt ihop eftersom de kan värma upp varandra och skapa en större antändning.

Säkra din elektronik

Alla elektroniska apparater, från datorer och brödrostar till torktumlare och kylskåp, kan bli överhettade. En grundregel är att all elektronik behöver ha gott om luft runt omkring sig för att de lättare ska kylas ner när de blir varma. Fler goda råd:

  • Låt aldrig datorer eller liknande apparater vara påslagna för länge utan bevakning.
  • Ta för vana att alltid stänga av och dra ur laddare när du går och lägger dig eller lämnar hemmet.  
  • Lämna aldrig sladden kvar i vägguttaget när du har laddat klart din mobil eller dator.
  • Använd originalprodukter som är CE-märkta. Det betyder bättre kvalitet och mindre risk för överhettning.
  • Se till att det inte finns brännbara material som tidningar, textilier eller mycket damm precis intill dina elektroniska apparater.
  • Håll rent bakom torktumlare och kylskåp och låt inte mobiler, läsplattor eller datorer ligga kvar i exempelvis sängen eller soffan.
  • Använd inte trasig elutrustning, till exempel sladdar som har gått sönder. Kassera och köp nytt!

Lampor och lysrör

Se till att lampor och spotlights inte är nära något brännbart eller kan trilla ner.
Byt blinkande lysrör eftersom de kan överhettas. Passa på att byta glimtändaren samtidigt.

Elda i eldstad

Om du eldar i en kamin eller öppen eldstad bör du inte elda mer än vad som rekommenderas. Sotning och brandskyddskontroll ska göras regelbundet, och du bör ha koll på hur du undviker soteld (okontrollerad brand i skorsten och rökkanaler).

Läs mer om soteld

Självantändning, linolja

Vid användning av linolja finns en hög risk för självantändning. Det gäller framför allt använda trasor och penslar. Kom ihåg att aldrig slänga använda trasor eller verktyg i en sopsäck eller annat brännbart material! Dränk dem i vatten, lägg dem sedan i ett plåtkärl eller glasburk och släng som farligt avfall.

Så bör du agera om det börjar brinna