Egensotning

Lyssna

Som fastighetsägare har du möjlighet att själv utföra sotning av din anläggning. Grundkravet är att du har gått en kurs i egensotning och fått ett intyg. Du måste också, efter genomförd kurs, ansöka om egensotning hos din sotare.

Tänk på:

  • När du tar över ansvaret för sotning är du skyldig att följa de sotningsfrister som gäller för din eller dina eldstäder/kaminer.
  • Utförda sotningar ska dokumenteras i en särskild liggare. Denna ska kunna visas upp i samband med att brandskyddskontroll utförs.
  • Om du som egensotare säljer din fastighet ska du omgående meddela detta till ditt vårt sotningskontor. Medgivande för egensotning kommer då att upphöra.

Kontakt, sotningskontoret

Du som bor eller verkar i Färgelanda eller Trollhättans kommuner och har frågor kring exempelvis ändring av sotningsfrister, ändrad uppvärmning, ägarbyte med mera.

Mejla till: info@brand112.se

Eller ring: 0520-48 59 34
Telefontid: 07.30-10.00 helgfria måndagar, onsdagar och torsdagar.

Ansökan egensotning

Ligger din fastighet i Trollhättans eller Färgelandas kommun skickar du ansökan om egensotning till oss på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Kom ihåg att bifoga ditt kursintyg på genomförd utbildning.