Vid hjärtstopp

Lyssna

En tidig insats vid ett hjärtstopp kan vara direkt avgörande om personen ska överleva eller inte. Om du vet hur du gör hjärt- och lungräddning (HLR) kan du rädda liv.

Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte längre pumpa blodet ut i kroppen. Redan efter några minuter drabbas kroppens viktiga organ av syrebrist. Om man inte börjar med HLR direkt kan ett hjärtstopp ge bestående skador, eller i värsta fall sluta med att personen avlider. Det viktiga är därför att syresätta hjärnan genom bröstkompressioner, det vill säga upprepade tryck på bröstkorgen.

Innan du påbörjar hjärt- och lungräddning

Kontrollera medvetande och andning hos personen, innan du påbörjar hjärt- och lungräddning.

  1. Kontroll av medvetande – Ta tag i axlarna, skaka försiktigt i personen. Om personen inte vaknar ska du kontrollera andningen.
  2. Kontroll av andning – Öppna luftvägarna genom att böja personens huvud försiktigt bakåt. Lägg ditt öra nära personens näsa och mun. Lyssna och känn efter andetag. Titta samtidigt på bröstkorgen och se om den höjer sig.
  3. Larma 112 om personen har onormal andning eller inte andas alls. Om du är osäker ska du bedöma det som att personen har drabbats av hjärtstopp.
  4. Påbörja hjärt- och lungräddning.

Så gör du hjärt- och lungräddning

Hjärt- och lungräddning för vuxna görs genom att varva bröstkompressioner och inblåsningar. Grundregeln är 30 kompressioner, 2 inblåsningar, 30 kompressioner, 2 inblåsningar… och så vidare. Här förklarar vi mer vad det innebär.

Bröstkompressioner

  • Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den andra.
  • Tryck ned bröstkorgen bestämt, minst 5 cm. Takten är viktig – du bör ha 100-120 tryck per minut. För att lättare hålla takten är ett tips att följa tempot i låten ”Stayin’ Alive” med Bee Gees.
  • Tryck 30 gånger och blås sedan in luft i den drabbades mun.

Inblåsningar

  • Öppna luftvägarna: Håll en hand på pannan och böj huvudet bakåt genom att lyfta upp hakan med den andra handens pek- och långfinger.
  • Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades mun och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig.
  • Gör två inblåsningar.

Upprepa 30 kompressioner och två inblåsningar: 30-2-30-2-30-2… Fortsätt tills hjälp anländer eller personen andas med normala andetag.

OBS! Ovan instruktion gäller för vuxen över 18 år. För barn och ungdomar ser rekommendationerna något annorlunda ut beroende på ålder. Läs mer om HLR på barn och ungdomar på HLR-rådet hemsida.

Hjärtstartare som hänger på en vägg.
Hjärtstartare.

Defibrillator/hjärtstartare

Kompressioner kan inte starta hjärtat, utan det görs med hjälp av en defibrillator eller hjärtstartare. En hjärtstartare kan med en strömstöt ge hjärtat sin normala rytm tillbaka.

I våra fyra medlemskommuner Färgelanda, Mellerud, Trollhättan och Vänersborg finns det hjärtstartare på en mängd olika platser.

Du hittar närmaste hjärtstartare via Sveriges hjärtstartarregister. Skriv in din ort eller platsen där du befinner dig i sökfältet.