Just nu bör vi inte resa långa sträckor inom landet. Du som har fritidshus i närområdet väljer kanske i stället att vistas där i kortare eller längre perioder. Tänk då på att gå igenom brandskyddet!
Brandvarnare, brandfilt och pulversläckare är viktiga prylar som kan rädda liv och egendom.
Att ha koll på säkerheten och minimera risk för brand är en enkel försäkring. Det gäller inte bara i hemmet utan även i fritidshuset. Fyra grundtips för dig som har fritidshus är:
- Kontrollera att du har fungerande brandvarnare, placerade på lämpliga ställen.
- Det ska finnas pulversläckare (minst 6 kg) och brandfilt.
- Se till att det finns bra utrymningsvägar ifall det börjar brinna.
- Var försiktig med öppen eld i form av levande ljus, grill och eldstäder. Eldning av trädgårdsavfall bör undvikas.
Brandvarnare
Se till att du har minst en brandvarnare på varje våningsplan. Placera brandvarnare i eller utanför sovrummen. Brandvarnaren ska vara CE-märkt och tillverkad enligt standarden SS-EN 14604. Montera brandvarnaren i taket enligt anvisningarna.
När du kommer till fritidshuset för säsongen, gör detta:
- Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal kan batteriet vara slut, och då behöver du byta ut det. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.
- Rengör brandvarnaren genom att dammsuga med en mjuk borste och torka av utsidan med en lätt fuktad trasa. En brandvarnare som är smutsig invändigt blir känsligare och larmar oftare utan anledning.
Handbrandsläckare
Med en pulversläckare kan du släcka de flesta typer av mindre bränder som kan uppstå i en bostad, men även om brand skulle uppstå i en bil, båt eller husvagn. För fritidshuset, liksom för bostäder i övrigt, rekommenderas en pulversläckare på minst sex kilo och lägsta effektivitetsklass 43A 233BC. Släckaren ska vara certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan för att du ska vara säker på att det är en bra pulversläckare. En släckare behöver kontrolleras och underhållas regelbundet.
När du kommer till fritidshuset för säsongen, gör detta:
- Kontrollera släckaren. Är den fortfarande laddad och fortfarande hel? Vänd på släckaren och knacka försiktigt i botten. Hörs ett svagt ”porlande” så är allt som det ska. En pulversläckare bör lämnas in för verkstadsgenomgång efter tio år, eller bytas mot en ny.
Brandfilt
En brandfilt är ett bra komplement till en handbrandsläckare. Med en brandfilt kan du släcka mindre bränder, till exempel brand i kläder eller om en ljusstake har vält omkull. Storleken på brandfilten ska helst vara 120×180 cm. Häng brandfilten på en lättillgänglig plats, gärna på väggen i köket.
Utrymning
Se till att veta hur du snabbt och enkelt tar dig ut om det skulle börja brinna. En låst dörr som saknar nyckel kan lätt bli en återvändsgränd. Säkra även att brandvarnaren hörs från alla sovrum.
Var försiktig med öppen eld
Håll koll på tända ljus och grillen utomhus. Har du en eldstad som kamin, kakelugn eller öppen spis ska du se till att skorstenen är sotad. Elda heller inte med mer bränsle än vad eldstaden är godkänd för.
Ute på tomten kan det finnas en del att städa upp. Det kan vara grenar, fjolårslöv och gräs. Vi rekommenderar att du samlar ihop trädgårdsavfallet och transporterar det till kommunens återvinningscentral eller liknande anläggning. Detta för din och andras säkerhet samt vår miljö.
Det är mycket lätt att förlora kontrollen vid eldning av trädgårdsavfall och fjolårsgräs. En vindpust kan räcka och plötsligt sprids elden blixtsnabbt vidare. Om du ändå bedömer att du kan hantera eldning av trädgårdsavfallet, tänk på att följa alla riktlinjer för god säkerhet.
