Nyhet

Dags att brandsäkra ditt fritidshus, båten, husbilen eller husvagnen

Lyssna

Brandskyddet tar aldrig ledigt. Se till att du har brandvarnare, brandfilt och pulversläckare där du befinner dig i sommar och att de fungerar. Det är lika viktigt i båten, husbilen eller husvagnen som i sommarstugan.  

Att ha koll på säkerheten och snabbt kunna hantera en brand som uppstår är en enkel livförsäkring. Det gäller inte bara i hemmet utan även där du vistas på fritiden.

Checklista för ditt fritidsboende:

  • Kontrollera att du har brandvarnare på lämpliga ställen, även i eventuella ”lillstugor” där det kan finnas sovplatser. Brandvarnaren ska vara CE-märkt och tillverkad enligt standarden SS-EN 14604.
  • I början av säsongen bör du testa att brandvarnarna fungerar. Det gör du genom att trycka på testknappen. Om de inte tjuter, byt batteri direkt! Fortsätt sedan testa minst en gång i månaden.  
  • Du bör ha en pulverbrandsläckare på minst 6 kg. En liten 2-kilos brandsläckare tar slut snabbt och är därför inte lika effektiv. Är brandsläckaren äldre än tio år bör den bytas ut.
  • Se till att det hänger en brandfilt lättåtkomligt, gärna nära matlagningsytor.
  • Gå igenom lämpliga utrymningsvägar. De får aldrig blockeras och ska kunna öppnas snabbt och enkelt om det börjar brinna.    

Till sist: Var alltid försiktig med levande ljus, grill och eldstäder. Håll koll på brandriskprognosen via SMHI eller appen Brandrisk Ute. Undvik att elda om det är torrt, varmt och blåsigt ute.

Läs mer om hur du brandsäkrar ditt boende
Läs mer om typiska brandrisker