I dag 1 november startar NÄRF:s så kallade preparandutbildning. Under tre intensiva veckor ska sju blivande räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB) drillas i bland annat rökdykning.
Det är fullspäckade dagar som väntar för deltagarna. Alla är nya inom brandmannayrket även om några hunnit gå bredvid ute på ”sin” brandstation ett tag. Nu ska de få de grundläggande kunskaper som krävs för att kunna jobba som RIB på sin ort.
Vid kursstarten är alla taggade. En av dem är Ozzy Levin som tillhör Vargöns brandstation. Han var med i NÄRF:s ungdomsbrandkår för sju år sedan, när han gick i nian. Nu är han 22 år och siktar på att bli heltidsbrandman så småningom:
– Det ska bli kul att gå den här utbildningen och få en helhetsbild av hur allt fungerar, säger han.
Den mesta utbildningstiden kommer att läggas på rökdykning. För att en brandman ska få rökdyka krävs enligt arbetsmiljölagen minst 22 timmar teori och 32 timmar praktik i ämnet.
Men det är förstås en mängd andra kunskaper som krävs. Under de tre veckorna ska deltagarna även lära sig allt från hjärt- och lungräddning, bemötande vid suicid och hur man för fram ett fordon i utryckning (fri väg) till hantering av farliga ämnen (CBRNE) och hur vatten beter sig i olika sammanhang (vattenhydraulik). Och så vidare.
– Efter de här tre veckorna brukar deltagarna vara rätt trötta. Det är mycket att ta in på kort tid, säger Johannes Johnsson som är en av utbildningsledarna.
FAKTA, Vägen till att bli RIB
Den som uppfyller baskraven och bedöms vara lämplig blir anställd och får gå preparandutbildningen i NÄRF:s regi. Därefter ska man inom två år genomgå en betald grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap (Grib) via MSB. Grib-utbildningen är indelad i två kurser som vardera är tre veckor långa:
- Grib 1: Kommunal räddningstjänst.
- Grib 2: Räddningsinsatsen. Denna kurs måste påbörjas inom två år från det datum man startade kurs 1.