Nyhet

Det här gäller för fyrverkerier

Lyssna

Nyår är den tid på året då det säljs och skjuts allra mest fyrverkerier. Då ökar också risken för skador. Tänk på att fyrverkerier måste hanteras med stor försiktighet. Du måste vara över 18 år för att få köpa, inneha och använda dem.

I vårt område samarbetar räddningstjänst och polis för att se till att alla försäljningsställen har tillstånd att sälja och håller sig till regelverken. Det är bland annat förbjudet att sälja till minderåriga.

– Som förälder ska du inte låta dina barn eller tonåringar handskas med fyrverkerier. Dels är det förbjudet, dels är det förenat med risker som kan få förödande konsekvenser, berättar Karl-Magnus Strömberg, brandinspektör vid Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund och sakkunnig på de lag- och föreskriftskrav som rör hantering av explosiva varor.   

Han hänvisar till statistiken som visar att varje år skadas omkring 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka sjukvård. De flesta av dem är unga killar och ofta finns alkohol med i bilden. Dessutom kan en fyrverkeripjäs som landar på fel ställe orsaka en brand.

– Mitt råd är att du som privatperson är noga med att följa instruktionerna, alternativt skippar egna fyrverkerier och överlåter det till de som har både tillstånd och utbildning. Det går alldeles utmärkt att fira nyår ändå, säger Karl-Magnus.

Tänk på det här:

  • Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år.
  • Så kallade ”smällare” är generellt förbjudna sedan 2002.
  • Raketer med styrpinne får inte användas av någon utan särskild utbildning och tillstånd från kommunen.
  • Om du ska skjuta fyrverkerier: Tänk på att vara nykter och rigga pjäserna enligt bruksanvisningen.
  • Gå inte fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar förrän det gått en lång stund. Försök aldrig tända den igen.
  • Fyrverkeripjäser som inte fungerar ska lämnas tillbaka hos den som sålt pjäsen, de kommunala återvinningscentralerna tar inte emot dem.
  • Se till att alla runtomkring håller ett behörigt säkerhetsavstånd.
  • Visa hänsyn mot människor och djur som kan bli skrämda.
  • När och var du får använda fyrverkerier regleras i den lokala ordningsstadgan för kommunen. Om du vill använda fyrverkerier på en plats eller vid en tidpunkt som strider mot den lokala ordningsstadgan behöver du tillstånd från polisen. Läs mer på polisens hemsida om när du behöver tillstånd.
Läs mer om vad som gäller vid hantering av fyrverkerier