Pressmeddelande

1 september hyllar vi alla brandmän i beredskap

Lyssna

De är allt från lantbrukare och sjuksköterskor till ingenjörer och säljare. Men var tredje eller fjärde vecka är de redo att snabbt rycka ut när det brinner eller har inträffat en olycka i närområdet.

Tisdag 1 september vill Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF) uppmärksamma de runt 120 personer som vid sidan om sitt ordinarie jobb är anställda hos oss som brandman i beredskap. Men det är inte bara vi, utan runt om i landet kommer även andra räddningstjänster att lyfta fram dessa hjältar under parollen #brandmanpåjobbet.

Vi vill passa på att tipsa om en yrkesgrupp som är dold i vardagen, men som gör en stor insats i vårt samhälle. För huvudarbetsgivaren är det också en stor fördel att ha en person på jobbet som kan brandsäkerhet, hjärt- och lungräddning med mera.

Utan dessa arbetsgivares medgivande skulle det inte vara möjligt att bemanna glesbygdsområden med räddningstjänst. Därför vill vi rikta ett stort tack till de som tillåter att vissa av deras anställda även fungerar som brandmän.

Hos NÄRF är brandmännen i beredskap fördelade på våra sju brandstationer i Brålanda, Färgelanda, Högsäter, Mellerud, Sjuntorp, Vargön och Åsensbruk.

Läs mer om vad det innebär att vara RIB, brandman i beredskap

Pressbilder

Två deltidsbrandmän i sin ena yrkesroll som snickare, iklädda larmställ.