Nyhet
Pressmeddelande

En dag för alla brandmän i beredskap

Lyssna

Tisdag 7 september riktar Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, tillsammans med räddningstjänster runt om i landet, särskild uppmärksamhet mot våra brandmän i beredskap. En av dem är Farzad Saremi som bor och arbetar i Mellerud.

Nästan 60 procent av de cirka 240 anställda i Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund utgörs av deltidsbrandmän, eller räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB) som det egentligen heter. Att jobba som ”RIB” betyder att du utöver ditt vanliga jobb också är brandman under vissa schemalagda beredskapsveckor.

Farzad Saremi jobbar på dörrföretaget Daloc i Mellerud men är också brandman i beredskap för NÄRF.
Foto: Susanne Emanuelsson, Melleruds nyheter

För Farzad Saremi började det, som för många andra, med en fascination av brandmannayrket i unga år.

– Jag minns det så tydligt. Jag var nio år och fick besöka en brandstation i mitt födelseland Iran. När jag såg en brandman med en stor yxa tyckte jag det var väldigt häftigt.

Men att Farzad en dag själv skulle bli brandman hade han aldrig trott.

– Jag är utbildad civilingenjör och hade i många år bott och arbetat i Göteborg. För ungefär åtta år sedan flyttade jag till Mellerud där jag fick ett jobb som programmerare på dörrföretaget Daloc, berättar Farzad.

– På Daloc fick jag veta att några av mina arbetskollegor var deltidsbrandmän. När jag insåg att det gick att kombinera mitt jobb med att vara brandman tänkte jag: Wow, det vill jag också göra!

På den vägen är det, som man brukar säga. Farzad kontaktade Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund och efter att han uppfyllt alla krav och fått ok från sin arbetsgivare fick han gå en första introduktionsutbildning. Där lärde han sig bland annat att rökdyka och hantera olika typer av olyckor.

– Jag älskar att jobba som brandman och vara med och göra en insats! När jag får på mig larmstället känner jag mig som en speciell människa. Jag ser det som ett sätt att vara med och bidra till samhället, säger Farzad Saremi.

En särskild händelse som etsat sig fast i hans minne var under den stora skogsbranden på Kroppefjäll sommaren 2018.

– Vi hade kämpat med att försöka rädda en gammal farbrors hus. Vi lyckades, och mannen behövde inte evakueras. Efteråt kom han fram och klappade om mig. Det gjorde mig väldigt rörd. Sådan tacksamhet går inte att beskriva.

FAKTA

Brandman på jobbet-dagen är ett initiativ av Räddningstjänstens riksorganisation för beredskapsfrågor. I år arrangeras den för tredje gången. Syftet med dagen är att synliggöra både brandmän och deras huvudarbetsgivare och samtidigt stärka intresset för att arbeta inom räddningstjänsten.

NÄRF har i dag drygt 135 anställda räddningstjänstpersonal i beredskap. De är fördelade på de sju deltidsstationerna Brålanda, Färgelanda, Högsäter, Mellerud, Sjuntorp, Vargön och Åsensbruk.

För att kunna jobba som RIB måste du bland annat:

  • Ha en huvudarbetsgivare som tillåter att du har beredskap som brandman var tredje eller fjärde vecka.
  • Bo och arbeta nära en deltidsstation för att kunna inställa dig på stationen inom 5-6 minuter.
  • Ha ett intresse för människor och att hjälpa andra.
Läs mer om vad det innebär att jobba som deltidsbrandman hos NÄRF