Nyhet

En dag för att förhindra suicid

Lyssna

Den 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen. NÄRF vill vara med och uppmärksamma det arbete som görs och kan göras för att förhindra självmord. Vi tror på att prata om det som för många är tabu. 

Varje år tar cirka 200 personer sitt liv i Västra Götaland. Ytterligare minst 2000 försöker. Vår räddningstjänstpersonal är ibland först på plats, och är utbildade i att möta personer som funderar på att ta sitt liv.

Vi vet också att det går att förhindra och förebygga suicid. Lär dig se signaler hos en närstående som befinner sig i riskzonen, och tveka aldrig på att agera vid minsta tecken. Våga fråga hur personen mår. Våga lyssna. Din uppmärksamhet kan rädda liv!

För att stötta någon med självmordstankar kan du ta hjälp av följande checklista via den ideella organisationen mind.se.

 

Viktiga telefonnummer och kontaktvägar:

Ring 112 vid allvarlig risk för liv och hälsa.

Ring Självmordslinjen 90 101 för att prata med någon som vill ge dig hopp, motivation att vilja leva och/eller söka stöd. Linjen är öppen dygnet runt, alla dagar. Vill du hellre chatta eller mejla så går det också bra.

Fler vägar till hjälp vid psykisk ohälsa hittar du på 1177.se