Pressmeddelande

En gemensam förbundschef för RMB och NÄRF

Lyssna

Direktionen för Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF) beslutade den 16 juni att anta förfrågan från Räddningstjänsten Mitt Bohuslän (RMB) om att tillsätta NÄRF:s förbundschef Hans Därnemyr som tillförordnad förbundschef i RMB. Därmed står det klart att båda kommunalförbunden är överens om att tillfälligt ha en gemensam förbundschef.

Beslutet ses som en åtgärd i avvaktan på att RMB beslutar om en permanent lösning av förbundschefsuppdraget. Det grundar sig i att RMB:s nuvarande förbundschef Bernt Eriksson går i pension och gör sin sista tjänstgöringsdag 2020-08-16.

Samma datum tillträder Hans Därnemyr och han blir därmed både förbunds- och räddningschef i NÄRF och tf förbundschef i RMB. Han kommer inte att få funktionen räddningschef hos RMB utan den tillsättningen är något man har hanterat inom RMB.

– Det känns riktigt bra att vi har hittat en hållbar lösning som kommer att fungera utmärkt under en övergångsperiod. Nu kan vi i lugn och ro fundera på vilken väg vi ska gå framöver. Lösningen ger oss en stabil grund att analysera för vidare vägval kring förbundschef samt former för utökad samverkan mellan våra två kommunalförbund, säger Jerker Lundin (KD), ordförande i Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Monica Hanson (S), ordförande i Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, är också nöjd med beslutet.

– Våra förbund har sedan tidigare ett bra fungerande samarbete med bland annat en gemensam ledningscentral för våra totalt sju kommuner. Nu ser vi hur det här faller ut. Jag tror och hoppas att vi kommer att se flera positiva effekter av detta, säger Monica Hanson.

Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund bedriver räddningstjänst och olycksförebyggande arbete i medlemskommunerna Färgelanda, Mellerud, Trollhättan och Vänersborg. 

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän bedriver räddningstjänst och olycksförebyggande arbete i medlemskommunerna Lysekil, Munkedal och Uddevalla.

Pressbilder

Porträttbild på NÄRF:s förbundschef Hans Därnemyr.