Nyhet

Extra fokus på vattenlivräddning

Lyssna

Nu under sommaren satsar våra brandmän lite extra på att öva och uppdatera sina kunskaper i vattenlivräddning. Om larmet går ska rutinerna sitta och utrustningen fungera. Följ med på en övning vid Ursand utanför Vänersborg.

Larmet går på Vänersborgs brandstation. Det handlar om ett drunkningstillbud utanför den lilla hamnen vid Ursand. Det är inte på riktigt, men det vet inte alla i styrkan om. Övningen är tänkt att vara så verklighetstrogen som möjligt för att skapa en känsla för hur rutinerna sitter när det verkligen är skarpt läge.

Pulsen ökar och det är bråttom. När styrkan kommer fram till platsen drar en brandman snabbt på sig en torrdräkt. De andra hjälper till att bära ner en räddningsplanka till vattenbrynet. Ett rep sätts fast i ena änden för att de som står på land ska kunna hjälpa till att dra in personen som behöver undsättas.

Brandmannen i torrdräkt sätter sig på knä på plankan och paddlar ut på vattnet. Han spanar och följer instruktionerna. Snart möter en räddningsbåt upp. Beskedet kommer: Det här var bara en övning. Det finns ingen person i vattnet att rädda.

Efteråt passar styrkan även på att spänna loss den lilla gummibåten som är med på ett släp. Den lyfts ner i vattnet och motorn testas. Efter en kort utvärdering konstaterar alla att övningen var bra. Allt fungerar.

Nu hoppas vi bara att det inte blir några skarpa larm i sommar. Du får gärna hjälpa oss och se till att det inte händer genom att ta del av våra tips och råd.

Här har vi samlat flera bra tips och råd kring vattensäkerhet