Nyhet

Lyckad informationskväll för boende på Kronogården

Lyssna

Varje år inträffar över 3 000 bränder i flerbostadshus. Därför satsar nu bostadsbolaget Eidar i Trollhättan, tillsammans med oss på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund och Länsförsäkringar, på informationskvällar om brandsäkerhet i några av sina bostadsområden.

NÄRF:s externutbildare Tomas Andersson visar hur man släcker en brand i kastrull under Eidars informationskväll på Kronogården. Kväv elden genom att använda ett grytlock eller en brandfilt. Försök aldrig släcka med vatten för då uppstår i stället en kraftig explosionsartad reaktion.

Drygt 50 inbjudna hyresgäster från kvarteret Spaden på Kronogården kom till den första informationskvällen torsdag 15 september. Det blev väldigt lyckat!

Bland annat visade våra brandmän hur en brandsläckare fungerar och hur man släcker en brand i matolja i en kastrull. Representanter från Länsförsäkringar berättade även om hur viktigt det är att ha en hemförsäkring och hur det annars kan bli en dyr historia om olyckan är framme. Att regelbundet kontrollera att dina brandvarnare fungerar var också ett tydligt budskap.

Eidars arrangemang var väldigt uppskattat. Det var det första i en rad liknande informationskvällar om brandsäkerhet för bostadsbolagets hyresgäster, och vi från räddningstjänsten hoppas vi kan vara med fler gånger framöver.  

Viktiga råd för dig som bor i lägenhet

Enligt statistiken startar de flesta lägenhetsbränder vid spisen och för oss inom räddningstjänsten är det inte ovanligt att vi åker på just sådana larm. Ofta handlar det om att någon har glömt det som står på spisplattan eller att en kastrull har torrkokat. Används olja i matlagningen, eller om fläkten är fylld med fett, kan det bli en kraftfull reaktion som bidrar till att branden sprider sig mycket snabbt.

En bostadslägenhet är byggd för att stå emot brand utifrån i minst 60 minuter. Om det börjar brinna i huset där du bor, men inte i din egen lägenhet, ska du därför helst stanna kvar hemma och hålla dörren ut mot trapphuset stängd. Se till att du är synlig från ett fönster eller gå ut på balkongen om det finns en sådan. Då kan vår personal undsätta dig därifrån om det behövs.

Ett vanligt misstag är att man öppnar ytterdörren och springer ut i ett rökfyllt trapphus. Men det kan få förödande konsekvenser. Den giftiga röken är nämligen mycket farlig och gör att du snabbt förlorar medvetandet. Samtidigt ökar öppna dörrar syretillförseln vilket kan få branden att sprida sig mycket snabbare.

Läs mer om hur du agerar om det börjar brinna i ditt hem