Nyhet
Pressmeddelande

NÄRF bidrog med skyddsutrustning till Ukraina

Lyssna

Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF) har varit med och samlat in skyddsutrustning till Ukraina. Med kort varsel fick vi ihop flera lådor med larmställ, hjälmar och tillbehör. Dessa har nu levererats tillsammans med material från flera andra räddningstjänster i Västra Götaland som samarbetar inom nätverket Räddsam VG.

Insamlad utrustning från NÄRF.

NÄRF:s förbundschef Hans Därnemyr sitter med i styrgruppen för Räddsam VG där alla räddningstjänster i Västra Götaland ingår. För knappt två veckor sedan var han med och beslutade om att de olika räddningstjänsterna skulle stötta sina kollegor i Ukraina genom en insamling av material som kunde avvaras. Ansvarig för insamling och leverans var Räddningstjänsten Storgöteborg.

– Från NÄRF fick vi ihop 14 larmställ med tillhörande utrustning. Jag är jättestolt över alla som bidrog till insamlingen. Det känns väldigt bra att vi med kort varsel har kunnat bidra till att hjälpa de utsatta brandmännen i Ukraina som nu har det väldigt tufft, säger Hans Därnemyr.

Transport genom Europa på väg med leveransen.

Enligt Anna Sahlberg, samordnare inom Räddsam VG, var uppslutningen stor.

– Det har varit en fantastisk vilja att ge. Vi ville säkerställa att transport och leverans skedde på korrekt sätt och därför krävdes en hel del pappersarbete innan allt blev klart. Här fick vi hjälp av MSB att göra en ansökan till ERCC som koordinerar begäran om hjälp vid katastrofer och kriser, säger Anna Sahlberg.  

Nu är allt, inklusive en brandbil från Göteborg, levererat till ERCC:s biståndshub i Polen. Transporten ner tog två dagar och bemannades av två styrkeledare och två brandmän från Räddningstjänsten Storgöteborg.