Nyhet

Njazi, Philip och Christopher får utmärkelse för rådig insats

Lyssna

Det kunde ha blivit en omfattande brand i ett av flervåningshusen på Lextorp den 5 oktober. Men tack vare ett snabbt agerande från Njazi Dibrani och med starkt stöd från Philip Adamsson och Christopher Baranyi kunde en spridning av branden förhindras. Nu har de tre fått utmärkelsen rådig insats av Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF). 

På bilden syns NÄRF:s tillförordnade förbundschef Markus Green tillsammans med hjältarna Philip Adamsson, Christopher Baranyi och Njazi Dibrani.

På eftermiddagen den 5 oktober började det plötsligt brinna vid en uteplats längst ner på ett av flervåningshusen på Lextorpsvägen i Trollhättan. Branden tog sig snabbt och fick fäste i fasaden. Värmeutstrålningen blev snart så stark att fönsterrutor på både första och andra våningen gick sönder, samtidigt som kraftig rök bolmade uppåt ända mot fjärde och femte våningen.

Tömde fyra brandsläckare

Njazi Dibrani, miljövärd på bostadsbolaget Eidar, var ute och körde en sopmaskin i närheten när han fick syn på den svarta röken. Han tog med sig handbrandsläckaren som fanns i sopbilen och sprang i riktning mot branden.

– Jag mötte en kollega och hon sprang och hämtade fler brandsläckare. Totalt tömde jag fyra brandsläckare, tre stora och en liten, berättar Njazi.

Han försökte även ta sig in i lägenheten på bottenvåningen ett par gånger för att se om någon befann sig därinne men det var för mycket rök.

Trodde det brann i bildäck

Under tiden kom byggarbetarna Philip Adamsson och Christopher Baranyi till undsättning. De arbetar båda för byggbolaget Serneke som utför renovering av lägenheterna i området.

– Vi hade precis avslutat vår rast när jag fick se brandrök rakt framför mig. Först tänkte jag att det var bildäck som brann eftersom röken var så svart, berättar Philip.

Philip och Christopher sprang snabbt och hämtade varsin brandsläckare efter att Njazi ropat till dem att hjälpa till.

– Vi gick så nära vi kunde och jag hann tänka ”jäklar vad varmt det är” när vi båda tömde våra brandsläckare samtidigt, fortsätter Philip.

Tack vare den intensiva släckningsinsatsen kunde Njazi, Philip och Christopher få ner lågorna och dämpa branden. När räddningstjänstens styrka kom till platsen en kort stund senare återstod endast eftersläckningsarbete. Fastigheten och ett par lägenheter hann få en hel del skador men det gick trots allt bra och ingen människa kom till skada.

Utdelning av diplom och blommor

Onsdag 15 november tilldelades Njazi Dibrani, Philip Adamsson och Christopher Baranyi utmärkelsen rådig insats i form av diplom och blommor på brandstationen i Trollhättan. Utmärkelsen delades ut av NÄRF:s tillförordnade förbundschef Markus Green.  På plats fanns även insatsledare och tjänstgörande skift som utförde räddningsinsatsen.

Motiveringen för utmärkelsen lyder:

”För ett modigt och utmärkt agerande i samband med brand i och utanför en lägenhet på Lextorp, Trollhättan, den 5 oktober 2023. Tack vare ett snabbt och rådigt släckarbete innan räddningstjänsten anlänt till platsen kunde en större spridning av branden hejdas och omfattande skador förhindras.”