Pressmeddelande

Nya övningsanläggningen invigd med pressvisning

Lyssna

Med hjälp av en fjärrkontroll kan övningsledaren få en brand att plötsligt flamma upp i en säng, ett kök, en soffa eller ut från en balkong på utsidan. Temperaturen stiger snabbt till över 70 grader samtidigt som tät rök väller ut. Lika snabbt kan elden upphöra genom en enkel knapptryckning.

NÄRF:s ordförande Monica Hanson klipper bandet och inviger nya övningsanläggningen.
NÄRF:s ordförande Monica Hanson klipper bandet och inviger nya övningsanläggningen.

Den nya gasoldrivna anläggningen är ett stort lyft för all operativ personal inom Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF), och i förlängningen även för alla invånare i de fyra medlemskommunerna Trollhättan, Vänersborg, Mellerud och Färgelanda. Den nya tekniken innebär dels att övningarna för varm rökdykning blir mer verklighetstrogna, dels att de sker i en betydligt mer säker och hälsosam miljö – utan sot och röklukt.

Klippte brandslang

För att uppmärksamma satsningen bjöd vi in media för en pressvisning torsdag 28 maj. Både lokaltidningen TTELA och P4 Radio Väst var på plats och de fick bland annat se en demonstration av uppflammande eldslågor och utsipprande rök inne i övningshusets olika rum. Samtidigt passade NÄRF:s direktionsordförande Monica Hanson (S) på att inviga den nya anläggningen genom att klippa av en uttjänad brandslang.

– Det känns oerhört bra att vi nu har en av Sveriges mest moderna och funktionella anläggningar, sa Monica Hanson.

Troligen först i Sverige

Investeringen har kostat nästan 8 miljoner kronor och har tagit fyra år att genomföra från planering till färdigställande. Därutöver har NÄRF, i nära samarbete med Kraftstaden som äger fastigheten, gjort en ordentlig sanering, uppfräschning och renovering av det nästan 40 år gamla övningshuset. Själva tekniken har installerats av det tyska företaget Fitra.

– Såvitt vi vet är vi först i Sverige med att installera gasoltekniken i ett befintligt övningshus av den här typen. Vanligare är att den används i containrar eller så bygger man ett helt nytt övningshus, förklarar Tomas Sunnerdahl, enhetschef teknik.

Nöjd personal

Tio instruktörer har utbildats i att hantera tekniken, som startas upp framför två dataskärmar inne i ett kontrollrum i övningshuset. Via instruktörerna har nu alla styrkor vid NÄRF:s nio brandstationer fått testa den nya anläggningen och responsen är positiv.

– Underbart att kunna öva riktigt med rök, brand och slit där man kan göra en riktig insats som övning, sa Patrik Tellander, stationsbefäl för Melleruds och Åsensbruks brandstationer, efter att han och hans personal övat varmrökdykning. 

Journalister från lokaltidningen TTELA och P4 Väst intervjuar styrkeledaren Jörgen Nyman som visar hur eld och rök kan slås på och av via en fjärrkontroll.
Journalister från lokaltidningen TTELA och P4 Väst intervjuar styrkeledaren Jörgen Nyman. Han visade hur eld och rök kan slås på och av via en fjärrkontroll.
Med den nya tekniken kan en brand i säng simuleras med verkliga lågor.
Med den nya tekniken kan till exempel en brand i säng simuleras med verkliga lågor.
Styrkeledare Jörgen Nyman ansvarar för övningarna, och han är nöjd med den nya tekniken.