Nyhet

Sjukvårdens akutbil vid Högsäters brandstation

Lyssna

Utanför NÄRF:s brandstation i Högsäter står numera NU-sjukvårdens akutbil, en så kallad ”single responder”. Vi upplåter även våra lokaler till personalen som bemannar bilen. Placeringen av akutbilen är ett test som kommer att utvärderas efter några månader.

Anton Staf, sjuksköterska på NU-ambulansen, är en av de som bemannar ”single responder”-bilen som står utanför Högsäters station.

Akutbilen stod tidigare vid Närhälsans vårdcentral i Färgelanda. Men på grund av långa väntetider på akutsjukvård i området så provar man nu att flytta bilen till ett geografiskt mer centralt läge i kommunen, och då föll valet på Högsäters brandstation.

Eftersom det inte finns någon ambulans stationerad i området spelar akutbilen en viktig roll när det gäller att vara snabbt på plats vid akuta olyckor och sjukdomsfall. Med utgångspunkt från Högsäter hoppas man nu få ner de omdebatterade väntetiderna.  

– Akutbilen kan inte transportera patienter så som en ambulans kan men den innehåller viktig utrustning för akutvård och framför allt kompetent sjukvårdspersonal. Det innebär att man snabbt kan ge professionell vård direkt på plats, berättar Hans Johansson, stationsbefäl vid Högsäters brandstation.

– För oss inom räddningstjänsten är det jättepositivt att akutbilen är så nära. Annars är det ofta vi som kommer fram först och får ge första hjälpen eller hjärt- och lungräddning.

Akutbilen är bemannad med en ambulanssjukvårdare alla dagar i veckan, från klockan 11.00 till 20.30 på kvällen.

Eftersom det inte finns något utrymme över i brandstationens vagnhall måste bilen tillsvidare stå utomhus, ansluten till ett eluttag för uppvärmning.

– Det är ingen optimal lösning, särskilt inte under årets kallaste månader, säger Tomas Sunnerdahl, chef för enhet teknik på NÄRF.  

– Försöket kommer att utvärderas senare i vår. Om resultatet är positivt med minskade insatstider och om sjukvården efterfrågar en permanent lösning kommer det att krävas att ett garage eller liknande byggs.