Nyhet

Ska du installera en ny eldstad? Tänk på det här!

Lyssna

Att installera en kamin är väldigt populärt i dessa tider. NÄRF:s sotningsenhet får många frågor från husägare som undrar om vi utför installationsbesiktningar för nya eldstäder. Svaret är tyvärr nej. Vi hänvisar i stället till sakkunniga, privata aktörer för denna typ av besiktning.

Som fastighetsägare är det du som är ansvarig för brandsäkerheten. Se till att din eldstad rengörs och kontrolleras regelbundet så minskar du risken för olyckor.

Du som ska installera en ny eldstad, tänk på att:

  • Du måste anmäla installationen till din kommun. Det gäller även om du ska byta ut en befintlig eldstad genom att exempelvis sätta in en ny kassett.
  • Efter att en sakkunnig besiktat eldstaden krävs ett slutgodkännande av kommunen innan du får börja elda i den.
  • Sätt upp en godkänd stege eller takbrygga på taket för att sotaren ska kunna ta sig upp på ett säkert sätt.
  • Se även till att det finns glidskydd vid takfoten för att stegen ska kunna stå stadigt. Detta gäller om det är högst 4 meter från marken till takfoten. Om din fasad är högre än 4 meter vid uppstigningsstället krävs en fast väggstege.

Vi på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund utför sotning och brandskyddskontroller i Färgelandas och Trollhättans kommuner. Gäller det sotning på annan ort, kontakta sotningsverksamheten i din kommun.

Läs mer om sotning och brandskydd