Nyhet
Pressmeddelande

Skydda någon du tycker om – testa din brandvarnare!

Lyssna

Onsdag 1 december är det brandvarnardagen. Målsättningen med dagen är att öka antalet fungerande brandvarnare och få fler att regelbundet testa sin brandvarnare. Det handlar om en liten åtgärd som kan rädda liv.

I Sverige saknar mer än en halv miljon hushåll en fungerande brandvarnare. När du ligger och sover och det börjar brinna kan den giftiga brandröken göra att du och andra som är i bostaden inte vaknar. Då kan en fungerande brandvarnare vara skillnaden mellan liv och död. Den larmar snabbt så att du kan varna andra, utrymma, ringa 112 och eventuellt göra ett släckförsök om du har en handbrandsläckare hemma.

Caroline Aronsson jobbar som brandinspektör och externutbildare inom brandskydd på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Hon rekommenderar att du testar din brandvarnare minst en gång per halvår men allra helst en gång i månaden. Den bör även testas efter att du varit bortrest, när du bytt batteri och när du satt upp en helt ny brandvarnare.

Hon ger två tips som kan hjälpa dig att komma ihåg att testa din brandvarnare regelbundet:

  • Lägg in en påminnelse i din mobil som återkommer med jämna intervaller.
  • Eller använd sms-tjänsten Skydda dig mot brand. Genom den får du ett sms till din mobil varje gång det är dags att testa brandvarnaren.

För att aktivera sms-tjänsten går du in på skyddadigmotbrand.se. Skriv in ditt mobilnummer och välj sedan hur ofta du vill ha en påminnelse. Skyddadigmotbrand.se drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och är en del i kampanjen Aktiv mot brand där flera aktörer samverkar.

Läs mer om brandvarnare och ta del av vår checklista