Nyhet

Torrt fjolårsgräs ökar brandrisken

Lyssna

Våren är en populär tid för att röja torrt gräs, löv och kvistar på sin tomt. Följ våra råd och gällande regler.

Kom ihåg att det är alltid du som tänder elden som är ansvarig, i fall något skulle hända.

Marken täcks just nu av torrt fjolårsgräs. Risken att en eld sprider sig och orsakar en svårkontrollerad brand är stor, särskilt på eftermiddagarna om solen skiner och nattfukten har torkat upp. I stället för att elda ditt trädgårdsavfall bör du samla ihop skräpet och lämna det i avsedda kärl eller vid närmaste återvinningscentral, se nya lagkrav längre ner.

Tänk på det här innan du tänder en eld

Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund vill betona att det alltid är du som tänder elden eller grillen som är ansvarig. Skulle något hända är det alltså du som bär ansvaret. Se därför till att:

  • Kolla brandriskprognosen via SMHI eller MSB:s app Brandrisk Ute innan du bestämmer dig för att grilla eller elda utomhus. Även om det har regnat nyss kan brandrisken vara hög, vilket gör det högst olämpligt att tända en eld.
  • Ha alltid släckutrustning nära tillhands, det vill säga god tillgång till vatten eller annat släckmedel.
  • Ha även med en mobiltelefon för att snabbt kunna ringa och larma om något går snett.
  • Lämna aldrig eldningsplatsen. Håll uppsikt hela tiden.
  • Se till att elden är ordentligt släckt innan du går därifrån. 
  • Undvik att elda efter mörkrets inbrott eftersom det kan skapa oro och larm i onödan bland förbipasserande.

Följ reglerna

Från 1 januari 2024 gäller en ny lagstiftning i avfallsförordningen. Förändringen innebär att trädgårdsavfall i första hand ska komposteras eller lämnas till återvinningscentralen.

Det är upp till varje kommun att avgöra om det ska råda förbud mot att elda trädgårdsavfall eller inte. De hanterar även eventuell dispens för påskbrasa, majbrasa/valborgsmässoeld eller liknande. Vänd dig till din kommun för mer information om vad som gäller där du bor.

Se aktuell brandriskprognos via SMHI