Nyhet

Tryck på knappen och rädda liv!

Lyssna

En brandvarnare är en oerhört viktig livförsäkring. Varje år räddar den lilla dosan massor av liv – när den fungerar. Så, när testade du din brandvarnare senast? Styrkeledare Johannes Johnsson ger dig några kloka tips.

Den 1 december är det nationella brandvarnardagen. Det är en extra påminnelse om hur viktigt det är att kontrollera att brandvarnaren fungerar.

Det är väldigt enkelt. Du trycker bara på knappen och då ska det höras ett pip. Hör du inget pip är det dags att byta batterier, direkt.

I Sverige dör nästan 100 personer i bostadsbränder varje år. I de flesta av dessa fall har det inte funnits fungerande brandvarnare. Räddningstjänsten åker samtidigt på runt 6 000 larm per år som gäller brand i bostad. I väldigt många av dessa fall har en brandvarnare hjälpt till att uppmärksamma branden i ett tidigt skede.

– Jag har själv varit på larm där brandvarnare har räddat liv, berättar Johannes Johnsson, styrkeledare i Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Se gärna filmen där Johannes ger mer tips om brandvarnare i hemmet.

Följ vår checklista så kan du sova tryggt:

  • Placera brandvarnaren i taket, minst 50 cm ut från väggen. Det ger bäst funktion. Om det inte går kan du även fästa den på väggen, ca 15 cm från taket.
  • Ha minst en brandvarnare per våningsplan.
  • Placera en brandvarnare i eller intill varje sovrum. Då har alla i bostaden möjlighet att höra och vakna av ljudet.
  • Kom ihåg att även ha brandvarnare i ditt fritidshus, båten, husbilen eller husvagnen.
  • Tre viktiga prylar: Utöver brandvarnare bör du även ha brandsläckare och en brandfilt nära till hands.
  • Till sist: Testa alla dina brandvarnare regelbundet. Du kan behöva byta batterier så ofta som en gång per år.