Nyhet

Varning för företag som vill rengöra din ventilation

Lyssna

Efter att invånare i vårt område råkat ut för påstridiga telefonförsäljare som erbjuder sina tjänster inom ventilation, sotning och brandbesiktning vill vi nu gå ut med en varning. Du bör inte tacka ja till dessa erbjudanden utan att först kolla upp företaget.

Det är Färgelanda kommun som uppger att fastighetsägare i deras område blivit uppringda av ett företag som just nu är i området. Fastighetsägarna berättar att företaget med kort varsel vill göra hembesök för att göra rent deras köksfläkt och ventilation.

Bild på köksfläkt.
Ansvaret för att göra rent sin köksfläkt ligger hos ägaren.

Budskapet är att det är dags för rengöring av imkanaler. Försäljaren får det att framstå som att det är ett lagkrav för ägare av villor eller flerfamiljshus. Detta är felaktigt då kravet på kommunal rengöring av köksfläktar och imkanaler försvann 2004. Numera är det ägarens eget ansvar att se till att detta blir utfört.

Eftersom våra grannkommuner i bland annat Munkedal och tidigare i höstas Lilla Edet råkat ut för liknande händelser, vill nu även vi i Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF) varna invånarna i våra medlemskommuner, det vill säga Färgelanda, Mellerud, Vänersborg och Trollhättan, för liknande samtal.

Inget lagkrav

Vår uppmaning är att inte blanda ihop det här företagets erbjudanden med de lagstadgade tjänster som vi inom NÄRF samt övriga kommunalt upphandlade sotningsfirmor utför.

NÄRF utför sotning och brandskyddskontroll i Färgelanda och Trollhättans kommuner. Vänersborgs kommun och Melleruds kommun har avtal med de privata sotningsentreprenörerna Norra Älvsborgs Sotaren respektive Sotarn på Dal.

Kontakt, sotningskontoret

Du som bor eller verkar i Färgelanda eller Trollhättans kommuner och har frågor kring exempelvis ändring av sotningsfrister, ändrad uppvärmning, ägarbyte med mera.

Mejla till: info@brand112.se

Eller ring: 0520-48 59 34
Telefontid: 07.30-10.00 helgfria måndagar, onsdagar och torsdagar.