Brandman deltid, RIB

Lyssna

Att arbeta som brandman i beredskap, eller räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB) som vi kallar det, är verkligen ett jobb utöver det vanliga. Det innebär att du är anställd hos Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund på deltid men har en annan huvudsysselsättning.

Två snickare som även arbetar som räddningstjänstpersonal i beredskap, arbetar i en byggarbetsplats klädda i brandmanshjälmar, larmställsjackor och snickarbyxor.
Att vara RIB-anställd innebär att du har beredskap som brandman var tredje eller var fjärde vecka.

Som RIB-anställd får du chansen att hjälpa till att göra skillnad i samhället, du får en värdefull utbildning och en extra lön.

För att kunna jobba som brandman i beredskap behöver du bo och arbeta nära någon av våra lokala brandstationer i Brålanda, Färgelanda, Högsäter, Mellerud, Sjuntorp, Vargön eller Åsensbruk. Under dina schemalagda veckor är du redo, dygnet runt, att snabbt kunna lämna ditt arbete eller andra pågående sysslor för att inom 5-6 minuter inställa dig på brandstationen.

Sök jobb som RIB-anställd hos NÄRF
Läs mer om våra stationer

Som RIB hos oss vill vi att du:

  • Har en huvudarbetsgivare som tillåter att du har beredskap hos oss var tredje eller fjärde vecka.
  • Bor och arbetar nära någon av våra deltidsstationer.
  • Har ett intresse för människor och gillar att hjälpa andra.
  • Har ett praktiskt kunnande.
  • Har god självkännedom och är trygg i dig själv.
  • Ser möjligheter i stället för problem.
  • Kan arbeta effektivt, både självständigt och ihop med andra människor.

Så funkar det

Hör av dig till oss om du är intresserad av att börja som brandman i beredskap. Om du uppfyller baskraven blir du kallad till intervju och får göra ett lämplighetstest, inklusive läkarundersökning. Det är viktigt att du får ett godkännande från din huvudarbetsgivare. Som nyanställd får du gå en introduktionsutbildning hos oss. Därefter ska du inom två år genomgå en betald grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap (Grib) via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

I tjänsten ingår, utöver beredskap, att öva regelbundet tillsammans med dina arbetskamrater. Övningarna förläggs vanligtvis på kvällstid. Din ersättning utgår enligt avtal för beredskapstid, övningstid och larmtid.

Vill du veta mer? 

Välkommen att kontakta någon av våra stationsbefäl eller enhetschef beredskap. Mejla enligt principen förnamn.efternamn@brand112.se:

Hans Andersson, Brålanda, mobil: 072-211 03 79
Leif Karlsson, Färgelanda, mobil: 072-211 02 36
Hans Johansson, Högsäter, mobil: 072-211 02 39
Patrik Tellander, Mellerud och Åsensbruk, mobil: 070-574 05 73
Thomas Dahlstrand, Sjuntorp, mobil: 072-211 03 57
Thomas Andersson, Vargön, mobil: 070-223 02 48

Enhetschef beredskap (operativ verksamhet)
Åke Berntsson
Telefonnummer: 0520-48 59 32