Viktigt meddelande: Just nu har vi besöksförbud på alla våra stationer på grund av pandemin. Läs mer Så påverkar covid-19 vår verksamhet

Brandman deltid, RIB

Lyssna

Att arbeta som brandman i beredskap, eller räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB) som vi kallar det, är verkligen ett jobb utöver det vanliga. Det innebär att du är anställd hos Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund på deltid men har en annan huvudsysselsättning.

Två snickare som även arbetar som räddningstjänstpersonal i beredskap, arbetar i en byggarbetsplats klädda i brandmanshjälmar, larmställsjackor och snickarbyxor.
Att vara RIB-anställd innebär att du har jour som brandman var tredje eller var fjärde vecka.

Som RIB-anställd får du chansen att hjälpa till att göra skillnad i samhället, du får en värdefull utbildning och en extra lön.

För att kunna jobba som RIB behöver du bo och arbeta nära någon av våra lokala brandstationer i Brålanda, Färgelanda, Högsäter, Mellerud, Sjuntorp, Vargön eller Åsensbruk. Under dina schemalagda veckor är du redo, dygnet runt, att snabbt kunna lämna ditt arbete eller andra pågående sysslor för att inom 5-6 minuter inställa dig på brandstationen.

Läs mer om våra stationer

Som RIB hos oss vill vi att du:

  • Har en huvudarbetsgivare som tillåter att du har beredskap hos oss var tredje eller fjärde vecka.
  • Bor och arbetar nära någon av våra deltidsstationer.
  • Har ett intresse för människor och att hjälpa andra.
  • Har ett praktiskt och tekniskt kunnande.
  • Har en god självkännedom och är trygg i dig själv.
  • Ser möjligheter i stället för problem.
  • Kan arbeta effektivt, såväl självständigt som ihop med andra människor.

Så funkar det

Hör av dig till oss om du är intresserad av att börja som räddningstjänstpersonal i beredskap. Om du uppfyller baskraven blir du kallad till intervju och får göra ett lämplighetstest, inklusive läkarundersökning. Det är viktigt att du får ett godkännande från din huvudarbetsgivare. Som nyanställd får du gå en introduktionsutbildning hos oss. Därefter ska du inom två år genomgå en betald grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap (Grib) via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

I tjänsten ingår, utöver beredskap, att öva regelbundet tillsammans med dina arbetskamrater. Övningarna förläggs vanligtvis på kvällstid. Din ersättning utgår enligt avtal för beredskapstid, övningstid och larmtid.

Vill du veta mer? 

Välkommen att kontakta någon av våra stations- och platsbefäl. Mejla enligt principen förnamn.efternamn@brand112.se:

Hans Andersson, Brålanda
Leif Karlsson, Färgelanda
Hans Johansson, Högsäter
Patrik Tellander, Mellerud och Åsensbruk
Thomas Dahlstrand, Sjuntorp
Stephan Damfeldt, Vargön