Press och information

Lyssna

Här finns information till dig som är journalist och till dig som arbetar med kommunikation. Vi kan hjälpa till med underlag både för aktuella räddningsinsatser, förbundsövergripande frågor och när det gäller förebyggande brandskydds- och säkerhetsarbete.

Information under insats

Tänk på att i början av ett larm är situationen ofta stressad. Vi ber dig därför att vänta minst tio minuter innan du ringer. I ett tidigt skede måste vi prioritera insatsen och har ofta inte hela bilden klar över vad som har hänt.

Vakthavande befäl vid räddningstjänstens ledningscentral svarar för information om pågående insatser inom Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbunds område (kommunerna Färgelanda, Mellerud, Trollhättan, Vänersborg), inom Räddningstjänsten Mitt Bohusläns område (kommunerna Lysekil, Munkedal, Uddevalla) samt Orust räddningstjänst (Orust kommun).

Kontakt insats/operativa händelser

Under pågående räddningsinsats hänvisar vi dig som är journalist till vakthavande befäl, telefon: 0520-141 90.

Presskontakt, övriga frågor

För allmänna frågor som rör Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, dess verksamhet och beslut, kontakta förbundschef/räddningschef: 0520-48 59 31.

För allmänna frågor kring förbundet och kommunikation, kontakta vår kommunikatör: 0520-48 59 28.

Så beskriver vi vårt förbund i korthet

Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund är ett kommunalförbund som utvecklar och bedriver räddningstjänst i kommunerna Färgelanda, Mellerud, Trollhättan och Vänersborg. Förbundet har nio brandstationer som ligger strategiskt utspridda i de fyra medlemskommunerna. Huvudkontoret ligger i Trollhättan.

Observera att förkortningen NÄRF alltid skrivs med versaler.

Pressmeddelande

Markus Green ny förbundschef i NÄRF

Den 1 oktober tillträder Markus Green som tf förbundschef och räddningschef i Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF) efter att Hans Därnemyr går i pension. Markus Green är sedan tidigare förbunds- och räddningschef för Räddningstjänsten Mitt Bohuslän (RMB). Han kommer därmed att leda verksamheterna i båda kommunalförbunden …

Läs artikeln: Markus Green ny förbundschef i NÄRF

Räddningsregion Västra Götaland – ett samarbete mellan sex räddningstjänster i 29 kommuner

Behovet av en utvecklad samverkan inom den svenska räddningstjänsten har blivit tydlig under de senaste åren i samband med större händelser. Mot bakgrund av detta har sex räddningstjänster, verksamma i 29 kommuner i Västra Götaland och med en gemensam befolkning på omkring 750 000 invånare, ingått …

Läs artikeln: Räddningsregion Västra Götaland – ett samarbete mellan sex räddningstjänster i 29 kommuner

Stavsotning införs från 1 januari

Från 1 januari 2023 inför sotningsenheten vid Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (NÄRF) ett nytt sätt att sota eldstäder. Metoden kallas stavsotning och är betydligt renare och säkrare än traditionell sotning.Med förändringen följer en generell höjning av sotningstaxan i Trollhättans och Färgelandas kommuner där förbundet utför sotning. …

Läs artikeln: Stavsotning införs från 1 januari