Årskurs 5

Lyssna

Vi ansvarar för att ge utbildning i brandskydd till alla elever som går i årskurs 5 inom våra medlemskommuner Färgelanda, Mellerud, Trollhättan och Vänersborg. Målsättningen är att eleverna ska veta hur de förhindrar att en brand uppstår och hur de bör agera om det börjar brinna.

Kunskapen som eleverna får är viktig och något de sedan kan förmedla vidare till familj, kompisar och andra närstående. De får även veta hur det är att arbeta som brandman och hur räddningstjänstens verksamhet fungerar.

Utbildningen hålls under hösten. Den innehåller dels en teoridel kring brand och säkerhet, dels en praktisk del i form av en branduppvisning för brand i kläder och brand i kastrull. Vår personal ger också eleverna en genomgång av släckbilen och låter dem prova på brandsläckning med slang och stålrör.

Du som lärare har till uppgift att gå igenom den teoretiska delen med eleverna. Till din hjälp har vi tagit fram nedanstående material.

Lärarinstruktion

Bild från bildspel i utbildningsmaterialet för årskurs 5. Rubrik: Varför blir det bränder? samt en bild med en mindre brand i skogsområde.
Våra brandmän guidar genom materialet.

Materialet består av fyra bildspel (powerpoint-presentationer). Att gå igenom alla bildspel tar totalt cirka 2-2,5 timmar. Allt är uppdelat i kortare sekvenser vilket gör att du som lärare kan dela upp undervisningen till olika tidpunkter/lektioner – precis hur det passar er bäst.

I bildspelen guidar tre av våra brandmän er genom de olika stegen i utbildningen.

Observera att varje fil innehåller filmer och en del animeringar vilket gör dem ganska tunga att ladda ner och öppna. Var beredd på att det tar en liten stund.

Fungerar det inte att klicka direkt på länken? Prova att högerklicka på länken, välj ”kopiera länkadress” och klistra sedan in adressen i en ny flik i din webbläsare.

För att pausa i bildspelen trycker du på pil-tangenten bakåt: <
Pauser behövs till exempel när det är dags för ett grupparbete.
När du vill fortsätta bildspelet efter en paus trycker du pil-tangent framåt: >

Utbildning brandkunskap

1. Inledning, SOS Alarm – hur du larmar (ca tid: 30 minuter)

2. Varför blir det bränder? Bränder sprids snabbt. Hur upptäcker du att det brinner? (ca tid: 45 minuter)

3. Hur gör du om det brinner? Hur släcker du? Att jobba som brandman (ca tid: 45 minuter)

4. Islivräddning. Bad och säkerhet vid vatten. Viktigt meddelande till allmänheten (ca tid: 20 minuter)

Kontakt, resurs- och utvecklingsgruppen

Vill du komma i kontakt med oss för en kunskaps- och informationsinsats? Då ska du vända dig till resurs- och utvecklingsgruppen (RUG). Här jobbar engagerade brandmän med utåtriktad verksamhet mot bland annat skolor, äldreboenden och olika typer av events.