Ungdomsbrandkåren

Lyssna

Att vara med i ungdomsbrandkåren är ett riktigt äventyr! Här får du uppleva en skön gemenskap och lära dig om vad som händer när det brinner, hur du ska agera och massor av andra roliga och intressanta saker.

Vad är ungdomsbrandkåren?

Målsättningen är att du som deltar i ungdomsbrandkåren ska få kunskap och insikt i de risker som finns i vårt samhälle i form av bränder, olyckor, sjukdom och regelöverträdelser. Under utbildningstiden får du en god insikt i vad yrket som brandman innebär.

Du får lära dig genomföra räddningsinsatser på samma sätt som våra ordinarie brandmän. Bland annat släcker vi eld med handbrandsläckare, testar rökdykning, hur man agerar vid en trafikolycka, klättra i rep och stegar och mycket mer.

Utbildning ges i akutsjukvård vilket omfattar livsfarligt läge (LABC), andning, blödning, chock, rök- och brännskador samt hjärt- och lungräddning (HLR). Det ingår även spännande studiebesök hos bland andra polisen och sjöräddningen.

Kurstid

Kursen varar under ett läsår med start på hösten några veckor efter skolstart. Vi är klara under maj nästkommande vår. Under utbildningen träffas vi varje torsdag mellan 17.15 och 19.15. Vi utgår alltid från ungdomsbrandkårens egen lokal vid brandstationen i Trollhättan, Larmvägen 1.

Vem får söka?

Vill du söka till vår utbildning som ungdomsbrandman är du varmt välkommen. Kravet är att du går i årskurs 6, 7, 8 eller 9 och är folkbokförd i någon av Färgelanda, Mellerud, Trollhättan eller Vänersborgs kommuner. Du måste också kunna simma minst 200 meter. 

Vi har plats för tio deltagare varje år; fem platser för tjejer och fem för killar. Uttagning sker genom lottdragning från de ansökningar som kommit in. En skriftlig inbjudan skickas därefter hem till de som blivit antagna.

Så här ansöker du:

För att din ansökan ska behandlas krävs att du fyller i och skickar in en ansökningsblankett. Ange gärna i det särskilda fältet varför just du vill bli ungdomsbrandman. Glöm inte att vårdnadshavare måste skriva under.

Observera att du kan skicka in din ansökan under hela året, men det är först i början av september som vi hanterar alla ansökningar. Därför kan det ibland dröja innan du får svar.

Påskriven blankett kan antingen scannas in och mejlas till info@brand112.se eller läggas i kuvert och skickas med posten. Vår adress står längst ner på blanketten. Märk försändelsen med ”Ungdomsbrandkåren”.

Kontakt, ungdomsbrandkåren