Ungdomsbrandkåren är en ideell förening. Verksamheten startades år 2000 vid Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Målsättningen är att du som deltagare ska få kunskap och insikt i de risker som finns i vårt samhälle i form av bränder, olyckor, sjukdom och regelöverträdelser. Under utbildningstiden får du en god insikt i vad yrket som brandman innebär.


Vad får jag lära mig i ungdomsbrandkåren?

Att vara med i ungdomsbrandkåren är ett riktigt äventyr där du får uppleva en härlig gemenskap och lära dig massor om brandkunskap. Vad som händer när det brinner, hur du ska agera och hur man minskar risken för bränder. Du får lära dig att släcka bränder med handbrandsläckare och får även kunskap i hur man ska agera vid en olycka genom att säkra olycksplatsen, larma, varna och ta hand om skadade.

Utbildning ges i akutsjukvård vilket omfattar livsfarligt läge (LABC), andning, blödning, chock, rök- och brännskador samt hjärt- och ljungräddning (HLR). Det ingår även spännande studiebesök hos bland andra polisen och sjöräddningen.

Kurstid

Kursen varar under ett läsår med start på hösten några veckor efter skolstart. Vi är klara under maj nästkommande vår. Under kurstiden träffas vi varje torsdag mellan kl 17.15-19.15 med utgångspunkt på brandstationen i Trollhättan, Larmvägen 1.

Vem får söka?

Vill du söka till vår utbildning som ungdomsbrandman är du varmt välkommen. Kravet är att du går i klass 6–9 samt är folkbokförd i Färgelanda, Mellerud, Trollhättan eller Vänersborgs kommun. Du måste också kunna simma minst 200 meter. 

Vi har plats för tio deltagare varje år, fem platser för tjejer och fem för killar. Uttagning sker genom lottdragning från de ansökningar som kommit in. En skriftlig inbjudan skickas därefter hem till de som blivit antagna.

Corona:

På grund av pandemin har vi tyvärr varit tvungna att ställa in årets utbildning 2020/21. Vi måste se till att vår personal håller sig frisk och kan vara i beredskap, och därför har vi ställt in alla våra utbildningar tillsvidare.  

Håll utkik här på vår hemsida, eller på vår Facebooksida Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund,  för att se om läget förändras.

Så här ansöker du:

För att din ansökan ska behandlas krävs att du fyller i och skickar in en  ansökningsblankett. Ange gärna i det särskilda fältet varför just du vill bli ungdomsbrandman. Glöm inte att din målsman måste skriva under.

Lägg den påskrivna blanketten i ett frankerat kuvert och posta till: 

Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund
Larmvägen 1
461 38 Trollhättan

Märk kuvertet med ”Ungdomsbrandkåren”

Du kan också mejla in påskriven blankett till vår ubk-adress nedan.

Kontakt:
Ungdomsbrandkåren NÄRF
E-post: ubk@brand112.se